Mátészalka
Mátészalka
vissza

Szatmár múzeum

Az 1975-ben alapított mátészalkai Szatmári Múzeum a szatmári vidék összegyűjtött szellemi és tárgyi örökségének legrangosabb központja. A múzeumban található Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye. A közel száz darabot számláló kiállítás gazdagon illusztrálja a népi teherhordás, a polgári és nemesi személyszállítás közlekedési eszközeit. 
Az állandó kiállításban kapott helyet a kovácsműhely, a kerékgyártó műhely, valamint a népi gazdálkodás és háztartás eszközkészlete is. A főépületben a Szatmár-beregi fafaragásokat, a szatmári lábbeli készítést, valamint a népi díszítőművészetet és lakásbelsőt bemutató állandó kiállítások találhatók. A múzeum legjelentősebb képzőművészeti gyűjteménye az európai hírű festőművésznő, Gábor Marianne érdemes művész életmű kiállítása, valamint Kertész Klára kerámiái. A múzeum adattárában őrzik Luby Margit néprajzkutató több mint húszezer oldalas néprajzi gyűjtését. Két időszaki kiállító teremben - havonta megújuló képzőművészeti tárlatok valamint tudományos és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődő látogatókat.

Mátészalka
vissza

Zsinagóga

Az egykori Szatmár vármegye székhelyére a 18. század közepén települtek az első zsidó családok. A hitközség megerősödésével az intézményrendszer is kiteljesedett. 1828-ban már állt az első zsinagóga. Ezenkívül szefárd imaház, iskola, rabbilakások, mikve (rituális fürdő) és egyéb hitközségi helyiségek épültek a városban. Neves zsidó szülöttei és polgárai között meg kell említeni dr. Szalkai Gyulát, aki a vidéki városok közül elsőnek, itt Mátészalkán vezette be az elektromos közvilágítást, továbbá a híres amerikai filmszínész, Tony Curtis családját, és Strasnoff Ignácot, a szélhámos királyt, aki többek között „eladta” a budapesti Váci utcát. Zsinagóga késő klasszicista – romantikus stílusban épült 1860 körül. A zsinagóga épülete fésűs beépítésben áll. A homlokzathoz magas, falazott kerítés csatlakozik. Az épület kontyolt nyeregtetős, bádogfedésű. A II. világháború előtt kb. 1600 zsidó élt itt, ma már csak néhány családot találunk a városban.