Egy falat Szatmár
Szamosmenti göngyölt szűzpecsenye
vissza
Hozzávalók
2 db egész sertés szűzpecsenye, 2 vöröshagyma,
2 dl olaj, 1 paprika, 1 paradicsom,
10 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 kg túró,
4 tojás, 20 dkg búzadara,
só, 1 csomag kapor, 0,03 g őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma,

Elkészítés: A szűzpecsenyéket hosszába megnyitjuk, klopfoljuk, formázzuk. A leeső húsdarabokból jóízű kolbász tölteléket készítünk és ezzel töltjük a szűzpecsenyét. (Darált húst, sóval, borsal, fokhagymával és pirospaprikával keverjük össze ízlés szerint.) Felcsavarjuk, alufóliába burkoljuk, jó ízű pörkölt alapba megpároljuk. Ha kész tejfölös habarással sűrítjük a levét. A húst kicsomagoljuk és felkarikázzuk, az elkészített, kapros túrógombóccal tálaljuk, mártással bevonjuk. 
Nagyon finom étel, megéri a fáradozást. 

Szatmári töltött flekken
vissza
Hozzávalók
0,5 kg sertéstarja, 0,1 kg gépsonka,
0,08 kg gomba, 0,1 kg zöldborsó,
1 dl olaj, só, bors, 2 tojás,
1/2 csomag petrezselyem zöld, hasábburgonya,
vajas zöldborsó, ecetes szilva,

Elkészítése: A sertéskarajt felszeleteljük, elkészítjük a ragut: a sonkát, gombát kockára vágjuk, zöldborsóval, sóval, borssal, petrezselyem-zölddel és a felvert egész tojásokkal megtöltjük, a húsokat fogvájóval megtűzve forró olajban megsütjük. Tálalása: hasábburgonya, ecetes szilva és angol zöldborsó.

Ecsedi kapros töltött karalábé
vissza
Hozzávalók
40 dkg sertés darált hús, 8 darab új karalábé,
1 db zsemle, 50 dkg liszt,
só, bors, 5 dkg vaj,
1 db tojás, 1 csomag friss kapor,
2 dl tejszín, 1 dl tej,

Elkészítése: Zsemlés, húsos tölteléket készítünk. A meghámozott karalábét kifúrjuk és megtöltjük. A megmaradt karalábé aprót összevágjuk és erre tesszük a már megtöltött karalábékat. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sót és apróra vágott kaprot teszünk bele, puhára főzzük. Tejszínes habarással besűrítjük, forrón tálaljuk. 

Szatmári töltött káposzta
vissza
Hozzávalók
35 dkg sertéshús, 20 dkg füstölt sonka,
20 dkg füstölt szalonna, egy dl olaj
20 dkg kukoricadara,
1,5 kg káposzta, 2 dl tejföl,
egy csomag kapor,
tetszés szerint majoránna, só, egy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma, pirospaprika.

Elkészítése: A darált sertéshúst apróra vágott füstölt sonkával, dinsztelt hagymával, fokhagymával és fűszerekkel ízesítjük, összekeverjük. A kukoricadarát előzőleg beáztatjuk melegvízben és leszűrjük, hozzákeverjük a masszához, amelyet olajjal jól meglocsolunk és állni hagyunk. Közben a káposztát leforrázzuk és leveleire szedjük. Az elkészített tölteléket a káposztalevélben formásan henger alakúra töltjük. Feltesszük fűszeres forró vízben, és készre főzzük. Vigyázzunk, a kukoricának tovább kell főni! Tálalhatjuk tejföllel, friss kaporral.