Egy falat Rétköz
Káposztás rétes
vissza
Hozzávalók
Kb. 60 dkg liszt - teáskanál só
˝ dl olaj - langyos víz
(Ezekből rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.)

1 kg savanyú káposztát megmosunk (ne legyen túl savanyú) és kevés olajon megpergeljük. A rétestésztát késfoknyira nyújtjuk, kb. 6-8 darabra vágjuk. Ezután rászórjuk a káposztát és szorosan feltekerjük. Olajozott tepsibe egymás mellé fektetjük, megkenjük a tetejét is olajjal és arany- barnára sütjük. Köretként is adhatjuk húsételek mellé.

Szegényasszony süteménye
vissza
Hozzávalók
Tésztához:
50-60 dkg liszt,
4-5 dl tej,
5 dkg élesztő,
Csipet cukor, só, olaj,
Töltelékhez:
2,5-3 kg főtt krumpli, 10 dkg margarin,
4 dl tejföl, 3 db egész tojás,
50 dkg kristálycukor, 4-5 cs. vaníliás cukor,
díszítéshez porcukor,

Elkészítése: Az élesztőt langyos cukrozott tejben felfuttatjuk, majd liszttel összedolgozzuk, olajjal lekenjük, kelesztjük. Majd kinyújtjuk a tepsi méretére, zsírozott tepsibe helyezzük. Megfőzzük a krumplit, áttörjük a vajjal, és a tejföllel, tojással, a cukorral, a vaníliás cukorral ízesítve, simára keverjük. A tepsibe is kelt, pihentetett tésztára tesszük, majd közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük. Tálalás előtt a kihűlt tésztát porcukorral meghintjük.