Nyírség
Céhek, megyék, emberek
vissza

CÉHEK, MEGYÉK, EMBEREK  
GASZTRONÓMIAI ÉS HELYI ÉRTÉKEK FESZTIVÁLJA /VOL. 2/

A fesztivál immáron második alkalommal, a tavalyi évben megrendezett Ízek, Megyék, Emberek  című fesztivál folytatásaként kerül megrendezésre Nyíregyháza  Sóstógyógyfürdőn, a Blaha Lujza sétányon. A fesztivál Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kiemelkedő értékeit vonultatja fel, amelyek büszkeségünk forrásává váltak. A megye eredetvédett pálinkái nemzetünk kiemelkedő közkincse, a hat magyarországi eredetvédett pálinkából hármat ez a vidék ad a világnak. A megnyíló Pálinkasziget jelképezi a megyei pálinkamanufaktúrák egységét, a teljes kínálatot, amelyre az itt élő emberek büszkék lehetnek. A helyi céhek és vállalatok „made in” megyei termékekkel mutatkoznak be. Nem is gondolnánk, mennyi minden készül itt. Régi mesterségeket elevenítünk fel, ami az itt élő emberek identitását erősítik. A fesztiválon, az Ízek Sétányán,  a látogatók végig kóstolhatják Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét,  amely méltán híres és sokszínű gasztronómiai kultúrájáról. A színpadon a megye kiemelkedő kortárs zenekarai a modern művészet képviselői, hagyományainkat éltetik tovább a mai kor emberének. Várunk mindenkit szeretettel.

 

Gasztronómiai fesztivál
vissza
Márton napi vigasságok
vissza

Minden év novemberében a Sóstói Múzeumfaluban is felelevenítik a Szent Mártonhoz kapcsolódó hagyományokat. E nap régen az új bor és a libákból készült ételek kóstolásával telt. A magyarországi szabadtéri múzeumok közös programja keretében a Sóstói Múzeumfaluban is számos libás ételt kóstolhatnak, megízlelhetik különféle borvidékek jeles borfajtáit, kipróbálhatják a bodnárok mesterfogásait, kézműves portékákat vehetnek a népművészeti vásáron, próbára tehetik ügyességüket is, mivel számos olyan téli foglalatosságot megismerhetnek a vendégek, amiket a hosszú téli estéken az asszonyok és a gyerekek gyakoroltak (hímzés, stoppolás, rongylabda- és kenőtallú-készítés, üvegfestés, gyertyamártás stb.).

Kóstolja meg Magyarországot
vissza

Minden év szeptemberében megrendezésre kerül a már több éves hagyományokkal bíró rendezvény, a Kóstolja meg Magyarországot! Ennek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Sóstói Múzeumfalu ad otthont. A nagysikerű rendezvényen a különféle tájakról származó népi ételek mellett helyet kapnak az agráripari termékek is. A Sóstói Múzeumfalu gasztronómiai kavalkádjára több hazai és hazánkkal szomszédos országok területeiről látogatnak el főzőcsapatok, hogy megismertessék a közönséget a vidékük hagyományos étkeivel.

Napkori böllérverseny
vissza

Pár éve minden becsületes falusi portán természetes volt a téli disznóvágás. A szabolcsi Napkorona Udvarház ezt a régi hagyományt szeretné megőrizni. A Napkori Nemzetközi Böllérversenyen csapatok mérik össze szúrási, vágási és feldolgozási technikáikat. A versenyzők a népi hagyományoknak megfelelően készítik el a disznótor finomságait, pl. a hurkát, kolbászt vagy a mindig nagy népszerűségnek örvendő toroskáposztát. Érkeznek résztvevők Erdélyből, Kárpátaljáról, a Vajdaságból és a Felvidékről is. A falusi hangulatot felelevenítő napkori böllérverseny az Észak-Alföldi Régió egyik legnagyobb idegenforgalmi rendezvényének számít, sőt rendelkezik a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatóságának ajánlásával is.

Nyírbátori zenei napok
vissza

Tündérmező egyik legrangosabb művészeti eseményét Nyírbátor tudhatja magáénak. A Nyírbátori zenei napok minden év augusztusában megrendezésre kerül, ahol harmonikus műsorszerkezettel és a hagyományokhoz híven színes zenei repertoárral várja a muzsika szerelmeseit. Ez az ország talán egyetlen olyan fesztiválja, melyet egy önkormányzat, illetve közintézmény hozott létre, és ilyen sok évet megélt. 2012-ben szervezték a fesztivált 46. alkalommal. A sikere tehát vitathatatlan. Alapvetően komolyzenei fesztiválként indult, de az elmúlt több mint négy évtized során több tekintetben is kitágult a kulturális horizont. 

Nyíregyházi Húszártalálkozó
vissza

Minden év augusztusában a szabolcsi megyeszékhely ad otthont a még élő harcosok találkozójának, akik a valamikori híres könnyűlovas alakulat katonáiként szolgáltak a második világháborúban. A huszárokat ünnepelik a találkozó keretein belül, amelynek szervezését a Magyar Huszár Alapítvány és a Jósa András Múzeum közösen végzi. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt megismerhetik a huszár-hagyományokat. Az alakulatokat a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség biztosítja, amely egyben támogatja is az eseményt. Akik tehát szeretnék megismerni a huszár-hagyományokat és testközelből megcsodálni az egyenruhákat, felszerelési tárgyakat azoknak tökéletes alkalom ez a rendezvény.  A programok az Országzászló téren kezdődnek, illetve a Sóstói Múzeumfaluban bárki megcsodálhatja testközelből a huszárokat és életmódjukat. A program zárásaként a Huszár emlékparkban megkoszorúzzák a híres nyíregyházi huszárparancsnok emlékhelyét.

Nyírségi vágta
vissza

A Nyírségi Vágta, mint a Nemzeti Vágta regionális elődöntője minden év tavaszán kerül megrendezésre Nyíregyháza-Sóstóhegyen. A Nyírségi Vágtát minden éven változatos és látványos programok kísérik. Az elővágta izgalmas futamai mellett fogathajtó versenyt, díjlovas és díjugrató bemutatókat, póni futamot, kamasz-vágtát, valamint a 45 év feletti férfiaknak old-boys, illetve csak nőknek rendezett versenyszámot is tartanak. A lovasprogramok közepette különböző koncertek szórakoztatják a közönséget.

Vidor fesztivál
vissza

Minden évben, nyár végén rendezik meg Nyíregyházán Közép-Európa legnagyobb világzenei fesztiválját, mely a sokszínű programsorozatnak köszönhetően az egyik legnépszerűbb összművészeti fesztivál Magyarországon. Több tucat helyszínen, több száz program várja az ide látogatókat, ahol a világzene és a népzene legjelesebb képviselőit láthatjuk, a magyar kultúra legnevesebb képviselői jelennek meg előttünk, több mint egy héten át. A fesztivál különlegessége az is, hogy nem csak Nyíregyházán, hanem még huszonnyolc kistelepülésen zajlanak az események párhuzamosan.

Zsindelyes fesztivál
vissza

Minden évben, nyár végén rendezik meg Nyíregyházán Közép-Európa legnagyobb világzenei fesztiválját, mely a sokszínű programsorozatnak köszönhetően az egyik legnépszerűbb összművészeti fesztivál Magyarországon. Több tucat helyszínen, több száz program várja az ide látogatókat, ahol a világzene és a népzene legjelesebb képviselőit láthatjuk, a magyar kultúra legnevesebb képviselői jelennek meg előttünk, több mint egy héten át. A fesztivál különlegessége az is, hogy nem csak Nyíregyházán, hanem még huszonnyolc kistelepülésen zajlanak az események párhuzamosan.