Egy falat Nyírség
Bableves malackörömmel
vissza
Hozzávalók
3 kg malacláb, 3 dkg sertészsír,
50 dkg tarkabab, vöröshagyma,
fokhagyma, frissen vágott petrezselyemzöld,
paprika, só, bors, lecsó, csipetke.

Elkészítés: A megtisztított és jól megmosott tarkababot, gyengén sós vízben majdnem puhára főzzük. Közben a malaclábat lepirítjuk pörköltszerűen. Ha a hús és a baba majdnem puhára főtt, összekeverjük, utána sózzuk, esetleg kevés lecsóval ízesítjük, és annyi csontlével vagy vízzel engedjük fel, hogy sem túl hideg, sem túl sűrű ne legyen. A levének olyan sűrűnek kell lennie, mint a rendes gulyáslevesnek. Együtt puhára főzzük. Azonnal forrón tálaljuk, tetejére csipetkét, zöldpetrezselymet teszünk. Nagyon finom étel megéri a fáradozást.

Krúdy kedvence
vissza
Hozzávalók
Marha lábszár 45 dkg, Marha csont 30 dkg,
Só, Vegyes zöldség 15 dkg,
Karalábé 10 dkg, Bors, zeller, vöröshagyma (5 dkg),
Kelkáposzta 10 dkg, Zöldpaprika 1 db,
Paradicsom 1 db, Liszt 12 dkg, Tojás 1 db,

Elkészítése: A leforrázott csontot hidegvízbe tesszük fel a megmosott marhalábszár hússal együtt. Sóval ízesítjük. Ha felfőtt lehabozzuk, bezöldségeljük és fűszerezzük. 
A lisztből, tojásból tésztát gyúrunk és hosszú metéltre vágjuk. Ha a hús megpuhult kivesszük a levesből és leszűrjük a levét. A tésztát a levesbe főzzük és tálaljuk. A leveshúshoz ecetes tormát adhatunk.