Egy falat Nyírség
Juhász lapcsánka
vissza
Hozzávalók
1,2 kg burgonya,
20 dkg liszt, 2 tojás,
2 bors, 1 gerezd fokhagyma,
zsír

Elkészítése: A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, és összedolgozzuk a liszttel, tojással, sóval, valamint az összezúzott fokhagymával. Fél cm vastag lepényeket készítünk belőle. Az elkészült lepényeket kettévágjuk, és juhtúróval vagy füstölt szalonnával töltjük meg. 

Nyírségi juhtúrós sztrapacska
vissza
Hozzávalók
½ kg reszelt krumpli (jobb az óburgonya)
annyi liszt, hogy nokedli keménységű tésztát kapjunk,
1 tojás,
ízlés szerint só és bors.

Elkészítése: A hozzávalókat összekavarjuk és lobogó sós vízben szaggatjuk. Amikor megfőtt, hideg vízben megöblítjük, és forró zsírral leöntjük, majd sózzuk. Ízesíthetjük túróval, pirított savanyú káposztával, hagymás zsírral.

Nyírségi töltöttkáposzta
vissza
Hozzávalók
1 nagyobb fej édeskáposzta
1/2 kg darált hús
rizs, 2 fej hagyma
só, bors, pirospaprika,
paradicsomlé (kb. 1 liter)

Elkészítése: Egy nagyobb fazékba vizet teszünk forrni. Az édes káposztát a torzsája mentén bevágjuk rézsútosan, a közepébe egy húsvillát szúrunk, és beletesszük a forró vízbe. Ahogy fő a káposzta a vágás mentén válnak le a levelek, ezeket kivesszük a vízből. A húsvilla abban segít, hogy könnyebben tudjuk ezt a műveletet megoldani. Közben kevés olajon üvegesre pirítjuk a rizst, majd két evőkanál ételízesítővel megszórjuk, és annyi vizet öntünk rá, hogy elfedje, kb. 10 percig még főzzük, míg beszívja a vizet magába. A két hagymát apróra vágjuk, majd megfonnyasztom, és jó sok pirospaprikát szórunk rá, de nem a tűzön, mert megkeseredik. Ezután a darált hússal a hagymát, rizst összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával ízlés szerint - ki milyen erősen szereti.
Önteni kell hozzá annyi paradicsomlevet, amennyit a massza felvesz. A megmaradt káposztalevelekből apróra vágva még két-három maréknyit beleszórhatunk a töltelékbe. Aztán el lehet kezdeni a leveleket megtölteni. A leveleken lévő vastagabb részt le kell vágni egy késsel, és ha nagyobb a levél, inkább kettévágva kell tölteni. A torzsát és megmaradt leveleket a fazék aljára tesszük, rápakoljuk szépen sorban a töltött káposztát. A fazekat felöntjük félig vízzel, félig paradicsomlével, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele több paradicsomlét). Amikor az utolsó sor káposzta is bekerült a fazékba, rákerült a paradicsomos-vizes lé, egy meleget bíró fedőt teszünk a tetejére, egy kicsit megnyomkodjuk a káposztákat, és úgy rá a fedőt. Körülbelül másfél-két órát kell főzni, de közben kóstolással is lehet ellenőrizni, hogy hol járunk.

Öhön (Slambuc)
vissza
Hozzávalók
szalonna,
2-3 hagyma,
személyenként 2 burgonya,
többfajta tészta, só bors

Elkészítése: a szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, majd kiszedjük a zsírból. 2-3 hagymát vágunk a zsírba, megpirítjuk. Leszűrjük a hagymát. Apró kockára vágott burgonyát, sót teszünk a hagymás zsírba, 2 ujjnyi vizet öntünk rá. Ha félig megfőtt, beletesszük a tésztát. Minél többfélét, annál jobb. Mindezt bográcsban a legjobb készíteni. A végén egy kicsit megpirítjuk, rátesszük a tepertőt. Pirospaprikás változata is van.