Egy falat Nyírség
Sárgatúró
vissza
Hozzávalók
1 l tej
10 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál só

Elkészítés: 
A tejet felrakjuk forralni, közben a tojásokat mély tálba felütjük és a cukorral, vaníliás cukorral, sóval kézi keverővel lazán felverjük. Nem kell nagyon, csak mintha rántottának vernénk. Ha forr a tej, öntsük bele, és takarékon állandó kavargatás közben addig forraljuk, amíg szépen összetúrósodik, a leve híg, kissé átlátszó lesz. 
A tűzről levéve, ha van tüll anyag, abba, ha nincs, egy ritkább szövésű konyharuhát tiszta vízben átöblítjük, egy tálba beleterítjük és beleöntjük a megfőtt sárga túrót. Összefogjuk a kendő sarkát, szorosan átkötjük, egy nagyobb fazék fölé tesszük úgy, hogy egy fakanalat húzunk a kendő kötésébe és belelógatjuk a fazékba, hogy ne érjen az aljára. 
Ott hagyjuk jól kicsepegni. Ha jól kicsepegett, kivesszük a kendőből és lapos tálra, vagy tortabúra alá tesszük és hűtőbe rakjuk. Házi főtt sonkához tálaljuk.
Húsvét nem múlhatott el a sárgatúró nélkül a mi vidékünkön. Készíthetjük fahéjas változatban is. 

Csokis almáspalacsinta
vissza
Hozzávalók
25 dkg liszt, 3,5 dkg tej,
2 db tojás, 1 dl olaj,
5 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor,
1 csipetnyi só,
Csoki öntethez:
10 dkg kakaópor, 10 dkg kristálycukor,
5 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg liszt,
Fél dl rumaroma, 2 db tojássárgája,
Almatöltelékhez:
70 dkg alma, 15 dkg kristálycukor,
5 mazsola, Egy kevéske őrölt fahéj,

Elkészítése: A lisztből, tojásból, tej hozzáadásával édes palacsinta tésztát készítünk 
(kb. 10-15 db). Közben az almát lereszeljük és kevés cukorral, fahéjjal, mazsolával ízesítve megdinszteljük a tölteléket. Elkészítjük a csoki mártást, vizet forralunk. Vajjal és kakaóport cukorral, tojásságával kikeverünk és felforraljuk. Hozzáadjuk a rumaromát. Tálalás: palacsintákat megtöltjük almatöltelékkel, háromszög alakura hajtjuk össze és forró csoki mártással bevonjuk. 

Bobájka
vissza
Hozzávalók
4 evőkanál cukor - 2 kiskanál só - 5 evőkanál repceolaj vagy vaj
4.5 kiskanál szárított élesztő - 75 dkg liszt
8 evőkanál mák - 1.5 dl méz

Fél liter vizet 3 evőkanál cukorral, a sóval és az olajjal felforralunk, majd hűlni hagyjuk. Közben 1 dl meleg vízben elkeverjük a maradék cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. Egy nagy tálban hozzáadjuk a liszthez a langyosra hűlt cukros vizet és az élesztőt, alaposan összekeverjük, és simára dagasztjuk. A tésztát letakarjuk, és a duplájára kelesztjük. Közben megdaráljuk a mákot, és mozsárban simára dolgozzuk egy kis vízzel vagy tejjel. A tésztát lenyomkodjuk, enyhén belisztezett felületen 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk, és akkora darabokat vágunk belőle, hogy két tenyerünk között dió nagyságú gombócokat lehessen formázni belőle. A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük úgy, hogy az oldaluk összeérjen. Beolajozott folpakkal lefedjük, és hagyjuk közel a kétszeresére kelni. Sütőben 15-20 perc alatt aranysárgára sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A gombócokat szétválasztjuk, egy szűrőbe tesszük, és annyi forrásban lévő vizet öntünk rájuk, hogy megpuhuljanak, de ne ázzanak szét. Amikor lecsöpögtek, meglocsoljuk a felmelegített mézzel, és megszórjuk a mákkal. Óvatosan átforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Hájas tészta
vissza
Hozzávalók
1 kg liszt,
60 dkg háj
½ liter tej
2 dkg élesztő
1 marék cukor

A hájat összedörzsöljük a liszttel. Az élesztőt a langyos tejben megfuttatjuk a cukorral, begyúrjuk. Háromszor kell ezt kinyújtani, lekenni. Közben pihentetjük, majd kis darabokra vágjuk.

A töltelék lehet benne lekvár, dió, mák. (A tepsiben megfordítva kell a tésztát sütni, mert így szépen szétnyílik.) Sütés után porcukorral meghintjük.

Tirpák tekercs
vissza
Hozzávalók
cukor, 25 dkg margarin,
6 dkg élesztő, 6 tojássárgája,
60 dkg liszt, 1 cs. mazsola,
vaníliás porcukor

Elkészítés: A lisztet kevés langyos tejben pici cukorral megfuttatott élesztővel összegyúrjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és annyi tejjel, amennyit felvesz, rétestészta keménységűre gyúrjuk. Egy órát pihentetjük, közben a Ramát habosra keverjük ízlés szerinti cukorral. A tésztát vékonyra nyújtjuk, rákenjük a krémet, megszórjuk mazsolával, feltekerjük, és 3 cm-es szeletekre vágjuk. margarinnal kikent tepsiben rövid ideig kelesztjük a csigákat, majd meleg sütőben készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk!