Tiszadob
Tiszadob
vissza

Andrássy kastély

A tiszadobi Andrássy kastély Magyarország egyik legkáprázatosabb kastélya. A kastély építtetője az Osztrák-Magyar Monarchia első külügyminisztere gróf Andrássy Gyula, aki a szájhagyomány szerint a kastélyt Erzsébet (de sokak számára csak Sisiként ismert) magyar királyné tiszteletére építette. Az épület, a francia Loire folyó menti középkori lovagi várkastély mintájára készült 1880 és 1885 között. Részben ez adja különlegességét, hiszen Magyarországon ez az egyetlen ilyen stílusban épült kastély. Tervezőjét Meinig Arthurt, akit a gróf arra inspirált, hogy ötvözze egybe a magyar történelmi romantika legnemesebb építészeti elemeit. A kastély egy páratlan szépségű vidékből tornyosul az ég felé, amely természetvédelmi oltalom alatt áll. A kétemeletes, soktornyos egykori Andrássy-kastély klaszszicista stílusban épült. 1870-75 között romantikus stílusban átépítették. Az angolos stílusú neogót, illetve a historizáló várkastélyok modorában kialakult építmény rendkívül impozáns megjelenésű. A kastély északi részén, a rézsű lejtője alatt egyholdas francia kertet alakítottak ki. Legnagyobb élményt nyújtó része az úgynevezett "bukszuslabirintus", amelyet magasra nőtt tiszafák csoportja szakít meg. A kastély kertje a művészi gonddal tervezett és gondozott angol-és franciapark volt, benne híresen szép rózsalugasokkal, melyet virágkorában, úgylehet, Erzsébet királyné is megcsodált. Az egykori harmónia legértékesebb maradéka, a tiszafa-koszorúba fogott bukszus-labirintus. 
Miután 1945-tel véget ért az Andrássyak története Tiszadobon a kastélyra évtizedeken keresztül hányatott sors várt. A II. világháború végén román katonai kórházat telepítettek a kastélyba. 1950-től 2009-ig gyermekvárosként működött. 2010-2012 között megtörtént a kastély teljes körű rekonstrukciója, melynek eredményeként ma teljes pompájában látható. A fenséges épület visszakapta méltó helyét és szerepét a magyar művészettörténetben. 
1998-től minden év augusztusában megrendezésre kerül a kastélyban az immár hagyományosnak nevezhető tiszadobi zongorafesztivál, a "Zongora Ünnepe Keleten", ahol a hazai és a nemzetközi zenei élet legkiválóbb zongoraművészei lépnek fel.