Rakamaz
Rakamaz
vissza

Tisza

A Tisza mellett fekvő város a megye legrégebbi települései közé tartozik. Rakamaz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati kapuja. A hegyek és az Alföld találkozásánál, az életet jelentő Tisza folyó bal partján terül el. A település annak a félkörnek a középpontjában épült, amelyet a Tisza folyó ír le ott, ahol a Zempléni-hegység koszorúja nagy ívben tereli a Bodrogot a Tiszába. A Tisza holtágai félkörívben körülfogják a települést.

A 2000 óta évente megrendezett Hegyalja Fesztivált, Északkelet-Magyarország legnagyobb zenei rendezvényét a köztudatban többnyire Tokajhoz kapcsolják, de a helyszínül szolgáló Tisza Kemping közigazgatásilag Rakamazhoz tartozik.

Rakamaz
vissza

Nagy Morotva

A Nyíri Mezőség területét egykor a Tisza szabta keresztül kasul. Az évszázadok viharában ezt a vidéket nem csak a hadak, hanem a természet is pusztította, gyakran lett úrrá a föld felett a víz. Az árvízi pusztítások miatt a Tisza mentén ez volt az egyik legkritikusabb pont, éppen emiatt kezdte meg Széchenyi István ezen a vidéken a folyó szabályozását. Az emberi beavatkozás nyomai a morotvák és a holt folyók, amelyek tömegesen vannak jelen. 

A Rakamaz és Tiszanagyfalu között lévő Nagy- Morotva a legnagyobb morotvája a Nyíri Mezőségnek, hossza 4,4 km, átlagos szélessége 205 m, területe 90 ha, átlagos vízmélysége 1,8 m. A térségben lévő morotvák élővilága páratlan gazdagságú, ennek bemutatására alakult meg a megye első vízi tanösvénye. Rakamaz ad otthont speciális bemutatócentrumaival ennek a természeti kincsnek a megismertetésére.