Egy falat Nyíri mezőség
Kurimankó
vissza
Hozzávalók
70 dkg. liszt,
2 – 3 tojás,
zsír, só, tej, vagy víz.

Elkészítése: A lisztet a tojásokat, a sót összegyúrjuk, majd annyi tejet, vagy vizet öntünk hozzá, hogy összeálljon. Olajban megsütjük. Édesen és sósan is fogyaszthatjuk! 

Rakamazi sülthal
vissza
Hozzávalók
20-25 dkg/fő keszeg vagy kárász
kukoricadara - olaj vagy zsír
ízlés szerint só, bors, fokhagyma
burgonya kb. 20 dkg/fő

A halat először megtisztítjuk és ujjnyi távolságra bevagdaljuk. Kívül belül sózzuk, borsozzuk, fok-hagymázzuk és végül kukorica darába forgatjuk. Forró olajba napsárgára sütjük.


Elkészíthetjük nyárson sütve is.

KÖRET JAVASLAT:
Köretnek sült burgonyát javaslunk.

Tiszalöki lecsós hal
vissza
Hozzávalók
80 dkg harcsafilé,
10 dkg füstölt szalonna,
10 dkg sertészsír vagy olaj,
1 kg zöldpaprika,
40 dkg friss paradicsom (télen 40 dkg lecsó),
20 dkg vöröshagyma, tetszés szerint só, pirospaprika,

Elkészítése: A harcsát megsózzuk. A füstölt szalonnát apróra vágjuk, a zsírban odatesszük pirulni, közben a vöröshagymát felére vágjuk, majd a félig kisütött szalonnához adjuk. Amikor a hagyma üveges, hozzáadjuk sót, a pirospaprikát, a karikára vágott zöldpaprikát és a negyedelt paradicsomot és elkeverjük. Ha félig megpárolódott, hozzáadjuk a haldarabokat és készre főzzük. Kóstolás után tetszés szerint ízesítjük. Köret lehet tejfölös csusza tészta vagy sült burgonya is. 
A zsiradék mennyiségére ügyeljünk, akkor finom, ha az étel jó zaftos marad. 

Halpaprikás túrós csuszával
vissza
Hozzávalók
1 kg harcsa vagy ponty filé,
0,5 kg túró, 0,5 kg csusza tészta,
0,3 kg füstölt szalonna, 1 l sűrű halászlé,
tejföl, ízlés szerint só, bors, esetleg friss kapor.

Elkészítése:
Halászléből készítjük, behabarjuk és a filézett halat ebben pároljuk készre. Túrós csuszát hagyományos módon elkészítjük és ezzel tálaljuk. Adhatjuk kapros túrós körettel is.