Tarpa
Tarpa
vissza

Tarpai református templom

A település Szent András apostol tiszteletére szentelt temploma a XV. század elején épült gótikus stílusban a Várdaiak és a velük rokon Báthoryak kegyurasága alatt. A tarpai templom a Bereg legnagyobb temploma, kiemelkedik a többi középkori templomhoz képest méreteiben is. Az épület a XVI. század közepén már a reformátusoké volt. A 18. században jelentős átalakításokon esett át az épület, elbontották a sekrestyét és a szentélyt, a hajót kelet felé meghosszabbították. Ekkor kezdték el építeni az új, 45,5 méter magas kőtornyot. A tornyot 1881-ben akkora villámcsapás érte, hogy harangjai széthasadtak. Belső berendezési közül igen látványos éppen megmaradt eredeti ajtószárnya, amely egyetlen tölgyfa lapból készült. Az ajtó fölött a Báthory család kőből faragott, sárkányos címere látható. 
1981-ben a hajó északi falán három középkori falképet tártak fel. A XV. század első feléből származó falfestményeken Szent György, a Kálvária és Szent Mihály arkangyal látható. Figyelemre méltó a templomban Szent György ábrázolása, amely a magyar művészettörténeti emlékanyagokban jelentős helyet foglal el. Táblás famennyezete 1782-ben készült, majd 1903-ban festették ki. A berendezési tárgyak közül kiemelkedik a népi barokk, áttört koronájú szószék, ez a darab a XVIII. századból származik, illetve az egyszerű kialakítású, az úgynevezett „papnék padján” látható barokk festmény.

Tarpa
vissza

Tarpai szárazmalom

Az Észak-Tiszántúl minden falvában épült szárazmalom, még akkor is, ha vízimalom vagy szélmalom volt a közelben. A nagyobb falvakban általában több malom is működött, így Tarpán 6 szárazmalom és egy szélmalom. Az Észak-Tiszántúl egyetlen, eredeti helyén megőrzött szárazmalma azonban jelenleg már csak Tarpán látható.