Egy falat Bereg
Görcsleves
vissza
Hozzávalók
6 SZEMÉLYRE
2 db tojás - 15 dkg liszt - 2 evőkanál zsír - kevés pirospaprika - bors - 3 db sárgarépa
1 db fehérrépa - 50 dkg burgonya - 1 kicsi fej vöröshagyma - 15 dkg paprikás szalonna

Sok feldarabolt vegyes zöldséget kevés vízben, kevés zsíron sóval megpárolunk, majd felöntjük vízzel és a sós krumplilével. A leveshez mindig tört krumplit, ducit főztek, hogy annak a leve is hasznosítva legyen, és jobb ízű legyen a leves leve tőle. 
A tésztához annyi lisztet teszünk, amennyit a 2 db tojás felvesz. De kevés vizet is önthetünk hozzá, kb. fél decit, mert akkor jól formázható, nyújtható, nem könnyen kiszáradó tésztát kell gyúrni. Alaposan kigyúrjuk csipetnyi sóval a tésztát, majd vékonyra kinyújtjuk. Előtte már kisütöttük a nagyon apró kockára felvágott kb. paprikás szalonnát, a ropogósra sült pecsit kanál hátuljával összetördeljük benne, hogy ne legyen nagyon darabos. Édesnemes paprikát szórunk bele. A kinyújtott szál tésztát megkenjük ezzel a paprikás, tepertős zsírral, aztán meghintjük sóval és borssal. A tészta egyik oldalától kezdve jobb kezünk hüvelyk és mutató ujjával, sodró mozdulatokkal kisujjnyi csíkot sodrunk, azt levágjuk, s ebből laza görcsöket, más néven csimbókokat kötünk. Nem szabad szorosra kötni, mert akkor nem fő át a közepe! Amikor az egészet megkötöttük, lesz kb. 150-180 db görcsünk, melyeket a lobogó leveslébe vetünk és kavarunk, hogy egybe ne álljon. 15 percig lassú tűzön főzzük, majd meghintjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Érdemes egy csimbókot kivéve, azt kettévágva ellenőrizni, hogy átfőtt-e. Ha még nyers a közepe, pár percig főzni kell, s még lazábbra kötni a csimbókokat máskor.

TANÁCSOK:
Minél vékonyabb csíkot sodrunk, annál kisebbek, csinosabbak lesznek a csimbókok.

Meggycibere
vissza
Hozzávalók
50 dkg meggy
2 dl tejföl vagy tej
2 kanál liszt (ezzel sűrítem)
pici só
ízlés szerint cukor

Elkészítése: A megmosott, szárától megtisztított meggyet pici sóval és cukorral ízesített vízben megfőzzük, majd tejjel vagy tejföllel behabarjuk. Vigyázzunk, hogy csomómentes legyen! Leginkább nyáron, a gyümölcsérés időszakában csinálták. Néhol fűszerezték szegfűszeggel, fahéjjal is. 

Salátaleves
vissza
Hozzávalók
Négy fej saláta, 2 liter savó,
Só, ecet, 2 evőkanál liszt,
1 tojás, 2 dl tejföl, Kevés tej,

Elkészítése: Négy fej salátát összevágnak ujjnyi szeletekre. Két liter forró savóban kifőzik. Tesznek bele sót is. Kevés ecetet öntenek hozzá, majd egy kis habarást készítenek. Ehhez két evőkanál liszt, egy tojás, két deci tejfel szükséges. Mindezeket egybeöntve simára kell kikavarni a habarást. 
A leveshez egy liter édes tejet is öntenek folyamatos kavargatás közben. Ha felfőtt, kész is van. 

Tejfölös zöldbableves
vissza
Hozzávalók
1,10 kg zöldbab (vagy 50 dkg konzerv),
8 dkg liszt, 4 dl tej,
3 dl tejföl, Egy tojás,
Fél csomag kapor,
Tetszés szerint zöldpetrezselyem,
Só, ecet

Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk és kézzel kettétörjük (így jobb lesz az íze), bő lében feltesszük kaporral, petrezselyem zölddel, sóval. Közben elkészítjük a habarást tojással, tejfellel. Ha megfőtt a bab, akkor behabarjuk és készre főzzük. Ízesítjük sóval, ecettel, kevés cukorral. Nyáron hidegen lehűtve tálaljuk.