Egy falat Bereg
Beregi sajttű
vissza
Hozzávalók
40 dkg trappista sajt - 10 dkg gépsonka
4 zsemle vagy kifli - 2 tojás
5 dkg liszt - 4 adag tartámártás
2 dl olaj - Tetszés szerint só, ételízesítő

Tartármártás: 1 tubus majonézt és 2 dl tejfölt összekeverünk. Adunk hozzá 5 dkg citromot, 2 dkg porcukrot, 1 dl fehérbort,  5 csemege uborkát, fél csomag metélőhagymát. Egy fej salátát tálalunk mellé. 

A sajtot, a gépsonkát, a zsemlét vagy kiflit karikára vágva spicctűre vagy hurkapálcikára rétegesen tűzdeljük fel 
(mint ahogy a rablóhúst). A felvert tojásban bundázzuk és forró olajban kisütjük.

Vásárosnaményi töltött felsál
vissza
Hozzávalók
50 dkg marhaszínhús (felsál),
20 dkg sertés apróhús, 6 dkg sertészsír,
12 dkg mustár,n5 dl tejföl,
15 dkg citrom, 5 dl fehérbor,
24 dkg liszt, 3 dkg kristálycukor, 10 dkg vegyeszöldség,
4 dkg vöröshagyma, tetszés szerint só, bors, babérlevél.

Elkészítése: A ledarált sertéshúst befűszerezzük. A marhaszeleteket megtöltjük és felgöngyöljük, kevéske zsírba elősütjük, majd liszttel, fehérborral, tejföllel, cukorral, citrommal, mustárral, borssal, sóval ízesített mártásban megpároljuk. A göngyölthúst felszeleteljük, mártással leöntjük, és burgonya krokettel tálaljuk.


Köret javaslat: burgonyakrokett vagy főtt burgonya.

Beregi törtpaszuly
vissza
Hozzávalók
fél kg fejtett száraz bab, só,
3 babérlevél,1 fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma2-3 krumpli,
kevés liszt.

Elkészítése: A beáztatott szárazbabot feltesszük főni, (hamarabb fő meg, ha előző este beáztattuk) sóval és babérlevéllel, amit nagyobb darabokban teszünk bele. A vízzel együtt teszünk bele egészben hagymát, fokhagymát, 2-3 hámozott krumplit. Mikor megfőtt, leszűrjük, a levet és a zöldséget félretesszük. A hagymára, fokhagymára továbbiakban nincs szükség, az íze belefőtt ez ételbe.
A leszűrt babot, a benne főtt krumplit, burgonyatörővel péppé nyomkodjuk. Egy edénybe feltesszük főni, egy kis liszttel meghintjük, valószínű sóval tovább kell ízesíteni és kész a törtpaszuly.